Politisk bakgrunn

Skjelv, skjelv kommunister Fordi folk har våknet De har forstått, de har forstått Hvem som er fienden. Fra en av ARENAS valgkampsanger

Fransisco Flores er El Salvadors nye president, etter at hans parti ARENA fikk 52 prosent av stemmene ved valget søndag 7. mars. Opposisjonspartiet FMLN fikk 29 prosent, mens Zamoras nydannede sentrumsparti CDU oppnådde tredje beste resultat med 8 prosent av stemmene. 32 prosent av de registrerte velgerne fant veien til urnene på valgdagen. Valget er likevel godkjent av alle parter.

ARENA går etter dette valget inn i sin tredje femårsperiode i regjeringsposisjon. Partiet fører en nyliberalistisk politikk som innebærer massiv privatisering og tilnærming til internasjonale selskaper. Lokkemiddelet er industrifrisoner med billig arbeidskraft. ARENA argumenterer med at dette er nødvendig for å styrke landets økonomi, og i følge Fransisco Flores, utdannet sosialøkonom, er en videresatsning på dette feltet den beste måten å utbedre velferden.

Statistikkene forteller noe annet. Selv om El Salvador har en forholdsvis sterk makroøkonomi, øker antall absolutt fattige. For øyeblikket er 23 prosent av barna underernærte. Forskjellene øker også i en slik grad at ressursene i landet er enda skjevere fordelt enn før krigen.

Sosialistpartiet FMLN oppsto som politisk parti i forbindelse med fredsprosessen i 92 og var en koalisjon av tidligere geriljagrupper. Til å være et så ungt parti, har de oppnådd mye, spesielt innen folkelig organisering. Dette var også geriljæns styrke under krigen. FMLN har imidlertid også tatt med seg geriljæns vertikale maktstruktur, noe som er en svakhet for partiet. At de i tillegg nominerte to tidligere geriljakommandanter, Facundo Guardado og Nidia Diaz , til president og visepresident, har vist seg å være en dårlig strategi for partiet. I forkant av valget har også indre splittelser ført til tap av stemmer og troverdighet.

Frykten for nye uroligheter og ustabilitet i landet, er en av grunnene til at ARENA vant over halvparten av stemmene. En annen grunn er deres pengesterke kampanje og støtte og kontroll av media. De andre partiene har ikke kunnet profilere seg i samme grad, noe som også har hatt innvirkning på valgresultatet. ARENA kjørte rundt og hentet velgere i partibiler og var også uforholdsmessig sterkt representerrt med partiagenter i valglokalene.

Den lave valgdeltagelsen reflekterer også liten tiltro til valgprosessen. Dette kan sees i lys av en "demokratisk" historie med gjentatte statskupp og brutte valgløfter. Stadig færre velger å stemme og dersom det ikke gjøres store endringer på valgprosedyrene vil denne tendensen fortsette. Etter regionalvalget i 97 var det viktigste kravet fra internasjonale obsevatører innføring av et nasjonalt manntall. Dette har ikke blitt fulgt opp, til tross for internasjonale bevilgninger. Slik som det er i dag må velgerne selv registrere seg til valg, og ofte reise lange avstander for å stemme i sitt valgdistrikt. De nåværende valglistene er dessuten mangelfulle, og flere velgere har opplevd å ikke finne sitt eget navn, men derimot navnet på en død onkel.

Valget foregikk i rolige former og ingen alvolige overgrep er rapportert. Det har vært en tydelig forbedring fra 97, og valgfunksjonærene har jevnt over gjort en god innsats.

Kaja og Ellen